Sunday 11 April 2010

Έργα και ημέραι της ΝΔ.

Ένας φίλος μου αμετανόητος ΝΔ μου λέει συνεχώς ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που φόρτωσε την Ελλάδα με δάνεια. Παραθέτω εδώ κάτω τα στοιχεία από ένα άρθρο του Μανόλη Δρεττάκη, πρώην αντιπροέδρου της βουλής, υπουργού και καθηγητή πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ), όπου συγκρίνεται η 9ετία ΠΑΣΟΚ 1995-2004 και η 5ετία ΝΔ 2004-2009.





























Για να καταλάβω:

Η ΝΔ πήρε το δημόσιο χρέος το 2004 στα 183 δις (98.6% του ΑΕΠ) και το παρέδωσε το 2009 στα 272 δις (115% του ΑΕΠ - το ποσοστό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν είχαν φουσκώσει τεχνητά το ΑΕΠ το 2005 συνυπολογίζοντας σε αυτό άκουσον άκουσον τα εισοδήματα των ιερόδουλων!!) και την ανάπτυξη το 2004 στο 4.7% και την οδήγησε στο 3.7% το 2006 και στο 2.9% στο 2008 και την παρέδωσε τελικά στο 0% το 2009. 3 μήνες πριν τις εκλογές λέγαν ότι το έλλειμμα είναι 3.5%, λίγες μέρες πριν τις εκλογές 6.5% και τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν 12.7% (update: και τελικά καταλήξαμε ότι ξεπέρασε το 15%)



ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΑ??!?!?!?


Από τη σύγκριση φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ δανειζόταν ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, καθώς ο δανεισμός αυξανόταν περίπου όσο αυξανόταν και το ΑΕΠ (διαφορά μικρότερη του 1%) ενώ η ΝΔ δανείζόταν με πολλαπλάσιο ρυθμό!!! (4.2%) Σε απόλυτα νούμερα η ΝΔ σε 5 χρόνια δανείστηκε πλεονασματικά 25 φορές όσα πλεονασματικά δανείστηκε το ΠΑΣΟΚ σε σχεδόν τα διπλάσια χρόνια!!!

Και ξαναρωτάω:

ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΑ??!?!?!?

7 comments:

Αλέξανδρος Ζήβας said...

Χέρια ‘’στητά’’…., για ‘’μούντζα’’ αν τα ‘χες….!

…..Έμαθαν όλοι –τους τι θα απάτη…..,
το να ‘σ’ ‘’απόγονος’’ του δόλιου του ‘’Ερμή’’….,
αχ, Ελληνούδια -- απ’ το Τίποτα, λες, κάτι….,
η ‘’φίρμα’’ μένει –σας, μόν’, στ’ ‘’άδειο’’ ‘’Μαγαζί’’….!

Χέρια ‘’στητά’’…., χέρια ζητιάνου….,
άντε, λαέ –τους, ‘’πήρες’’, πάλι, ‘’τ’ απάνου’’….,
‘’τέχνη’’ ‘’γυφτέ’’…., ‘’βγάζεις το μήνα’’….,
λίγο ‘’μετάνοια’’….. κι όμως, πάλι, ‘’κομπίνα’’....!
Χέρια ‘’στητά’’…., έμαθες κόλπα….,
‘’τον άλλο μήνα’’…., θε να τρως, πάλι, πούλπα….,
‘’ισόγειο’’, έι…., το ‘’ρετιρέ’’ –σου
κέρδισε μάχες….. κι ήττες νίκες δικές –σου….!

Πρώτος στο ‘’άρπα ‘το’’, όι…., να ‘σαι, ‘’μια απ’ τα ίδια’’….,
φάι γλυκό…., μετά, το χέσιμο είν’ πικρό….,
με ‘’νοικιασμένα’’ του Κεφάλιου σπουδαρχίδια….,
ξανά, σε βερεσέ και ‘’φάκα’’ δανεισμό….!

Χέρια ‘’στητά’’…., για ‘’μούντζα’’ αν τα ‘χες….,
δόξα -- μη λόξα, επί το πλείστον, θε να ‘χες….,
έτσι, λαέ, ζώντας θα ζούσες….,
αν τη ζωή –σου και μη τίμιους τιμούσες….!
Χέρια ‘’στητά’’…., χέρια μπατίρη….,
άλλαξε στράτα…., αν θες να δεις, πια, χαΐρι….,
χέρια ‘’στητά’’…., του ‘’όρσε’’ κάν’ τα….,
μην είσαι, πάλι, τ’ αποπαίδι στην ‘’μπάντα’’….!.....

……………………………..

Κι οι γύπες ‘’στην αράδα’’….!

…..Ό,τι κακό θεσμοθετούν
και το αναπαράγουν….,
οι ευκαιρίες πάμπολλες
να κάνουν κομπινούλες….,
τα λαουτζίκια ξύπνησαν….,
ορμούν και τις ‘’αρπάζουν’’….!

Ρε, κανείς δε με γελάει
ότι νιώθουν βολεμένοι
μεν και δε και παραδέ….,
κι ας μας κάνουν τον καμπόσο….,
τους με μπόι ηθικό….,
τάχα μου πως θε ν’ αλλάξουν
Σύστημα το βρωμερό….!

Κι έτσι γελούν…., σαν ξεψυχά
η δόλια μας Ελλάδα….,
λέρα τη λέρα ξέφτισε
κι η ‘’δόξα’’ των προγόνων….,
να, ‘’στο σφυρί τη βγάζουνε’’…..
κι οι γύπες ‘’στην αράδα’’….!.....

…………………………….

Στη χώρα τη Σοδόμα….!

…..Αφήστε μας….. και φτύστε μας….,
αρχαίοι μας προγόνοι….,
σ’ αυτόν τον πανεκφυλισμό….,
ως λέτε πάνωθέ μας….,
ας ξεψυχάμε μόνοι….!

Αφήστε μας….. και φτύστε μας….,
χα…., τι «Μεγάλη Ιδέα»….,…..
Όνειρο τ’ όποιο βολεψιό….,
ως λέμε κάτωθέ σας….,
μεις έχουμε….. κι Ιδέα….!

Αφήστε μας….. και φτύστε μας….,
κι αν θέτε…., συγχωρέστε μας….,
γελάστε θέτε….. κλάψτε μας….,…..
καλά είναι κι έτσι…., πάψατε….,
στη χώρα τη Σοδόμα….,…..
μα….. κρίμα –σας…., ‘’παράλειψη’’….,
που, μόν’, για λίγους γράψατε,
και, κάτι….. για ‘’’Κονόμα’’….!.....

Γειά σας, ωρέ ‘’Ερμ’’ελληνούδια -- απόγονοι του της συστηματικής κλεψιάς ‘’Ερμή’’….:
Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

Αλέξανδρος Ζήβας said...

.....διόρθωση....:
.....και τους τίμιους αν τιμούσες....:
Γεια....: Αλέξανδρος Ζήβας.....

breezer said...

Αναρωτιέμαι κατά πόσο τα στοιχεία είναι πραγματικά ή μαγειρεμένα με την δημιουργική λογιστική που και τα δύο κόμματα εφάρμοσαν. Μας έχουν κάνει έτσι που ούτε συγκρίσεις δεν μπορούμε να κάνουμε. Αυτοί μας αξίζουν, αυτούς έχουμε...

Georgios said...

Όλες οι χώρες ψιλομαγειρεύουν όσο μπορούν τα νούμερα στα πλαίσια του νόμου όμως.

Όταν εξελέγη η ΝΔ το 2004 με την σημαία ότι τα στοιχεία μας ήταν μαγειρεμένα και ότι δεν μπήκαμε με την αξία μας στο Ευρώ, έκανε την περίφημη απογραφή και βρήκε ότι το 1999 (χρονιά στην οποία κριθήκαμε για την είσοδό μας στο ευρώ) το έλλειμα ήταν 3.1% και όχι 2.9% (το όριο για την είσοδο ήταν 3%).

Παρ' όλ' αυτά ο ίδιος ο Αλογοσκούφης παραδέχτηκε στην εκπομπή Φάκελοι του Παπαχελά, ότι αυτό δεν ήταν κάτι το τραγικό και ότι θα μπαίναμε ούτως η άλλος στο ευρώ. Απ' έξω απ' έξω παραδέχτηκε και ο ίδιος ότι η απογραφή ήταν ένα λάθος που το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνει ζημιά στην Ελλάδα, καθώς δημιουργήθηκε η φήμη ότι μπήκαμε στο Ευρώ μαγειρεύοντας τα νούμερά μας, φήμη η οποία κρατάει ακόμα και σήμερα παρόλο που η απογραφή την διέψευσε.

Σημειωτέον ότι το ίδιο λογιστικό τρικ που χρησιμοποιήσαμε για να εμφανίσουμε το 3.1% ως 2.9% χρησιμοποιήσε και η Γαλλία για να μπει στο Ευρώ!

Αυτά τα τρικ δεν έχουν καμία σχέση με το όργιο της ΝΔ πάνω στα νούμερα, που φούσκωσε το ΑΕΠ εν μία νυκτί υπολογίζοντας τις οικονομικές δραστηριότητες των ιερόδουλων ως εγχώριο προϊόν(!), μείωσε την ανεργία ενώ η ανάπτυξη έπεφτε(!!) και εμφάνιζε ένα έλλειμμα 13.7% ως 4.5%!!!

breezer said...

Επειδή το θέμα είναι το δημόσιο χρέος σε σχέση με τα κόμματα, να σε παραπέμψω στο άρθρο:
http://akida-eu.blogspot.com/2010/03/blog-post_1068.html

όπου το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε 30% χρέος και παρέδωσε 80%, σίγουρα όσο πλησιάζουμε το 100% η αποπληρωμή είναι και πιο δύσκολη.
Τέλος το θέμα δεν είναι ποιος το έφτασε εκεί που το έφτασε είναι ότι φτάσανε να μας δουλεύουν και από επάνω και τα δύο κόμματα και εμείς να συνεχίζουμε να τους ανεβάζουμε στην κυβέρνηση.

Georgios said...

Μη βλέπεις μόνο τα νούμερα, διάβασε τι λέει και το άρθρο.

Τα δάνεια της δεκαετίας του 80 πάρθηκαν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις των παλαιών δανείων. Κοινώς ήρθε η λυπητερή και αφού δεν υπήρχαν λεφτά δανειστήκαμε για να πληρώσουμε. Το λογικό είναι βέβαια να σφήξεις το ζωνάρι και να πληρώσεις απο την τσέπη σου. Αλλά αυτό θα σκότωνε την ανάπτυξη.

Όπως βλέπεις ο Παπανδρέου προτίμησε να μοιράσει τα λεφτά στον κόσμο για να δώσει ώθηση στην εσωτερική αγορά. Και δούλεψε. Η αύξηση του ΑΕΠ θα χρηματοδοτήσει αργότερα τον δανεισμό της δεκαετίας του 80.

Αν έχεις παίξει ποτέ Sim City θα αντιλαμβάνεσαι αυτό το μοτίβο :) πρώτα δανείζεσαι λεφτά για να κάνεις επενδύσης. Οι επενδύσεις αυτές αργούν να αποδόσουν και φτάνει πρώτη η λυπητερή. Παίρνεις νέο δάνειο για να την αποπληρώσεις και μετα εφαρμόζεις λιτότητα για να το αποπληρώσεις. Οι επενδύσεις τελικά αποδίδουν και οι φόροι και η λιτότητα ξεπληρώνουν το δάνειο. Αυτά είναι τα πρώτα 15 λεπτά του παιχνιδιού. Αν τρομοκρατηθείς και πάρεις τρίτο δάνειο καταστρέφεσαι οικονομικά και χάνεις το παιχνίδι. Αν δεν πάρεις καθόλου δάνειο δεν αναπτύσσεσαι ποτέ.

Το ίδιο έγινε λοιπόν και την δεκαετία του 80. Και ενώ ο κόσμος περίμενε να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του επί Σιμήτη, παρά το γεγονός ότι η οικονομία φαινόταν να πάει καλά, ήταν αυτή η περίοδος λιτόττητας που πρέπει να κάνεις υπομονή μέχρι να αποπληρωθεί το δεύτερο σου δάνειο.

Ο κόσμος δεν ξέρει αυτό το μοτίβο και έρριξε τον Σιμήτη. Μετά ήρθε η ΝΔ και έκανε το λάθος του τρίτου δανείου και έπνιξε την οικονομία στα χρέη.

Όπως βλέπεις από τα νούμερα στο άρθρο μου ο δανεισμός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ μετά το 1993 ήταν εξορθολογισμένος. Αυξανόταν μόνο όσο αυξανόταν το ΑΕΠ. Ενώ επί ΝΔ 2004-2009 (και τη δεκαετία του 80 αλλά εξήγησα γιατί) πάνω από τις δυνατότητές μας. Το οποίο είναι η αναλογία του 3ου δανείου στο SimCity.

Θα μου πεις "ας μην δανειζόμασταν καθόλου ή να δανειζόμασταν πολύ λιγότερο".

Δε γίνεται. Θα σου πρότεινα να δεις την ταινία/ντοκυμαντέρ Zeitgeist Addendum. Εξηγεί πως το παρόν νομισματικό/καπιταλιστικό σύστημα αναγκάζει υποχρεωτικά τις κυβερνήσεις κρατών σε εξωτερικό δανεισμό. Ειδικά και αναπόφευκτα Τις κυβερνήσεις με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο όπως η Ελλάδα.

Γιατί άμα έχεις θετικό εμπορικό ισοζύγιο, πάει κι έρχεται, έχεις έναν πόρο για την αποπληρωμή των χρεών σου, αλλά όταν ένα μέρος του ΑΕΠ σου σου φεύγει στο εξωτερικό και ταιζει άλλες χώρες, τότε τι άλλο να κάνεις;

breezer said...

οπότε γιατί λέμε ότι δεν δανείστηκε το ΠΑΣΟΚ και δεν λες απλά ότι δανείστηκε αλλά γιατί είχε λόγο και για "υψηλές αξίες". Εξάλλου η αύξηση των δημόσιων υπάλληλων δεν νομίζω ότι είναι ανάπτυξη. Και όταν λέμε ότι δανειστήκαμε για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, τότε σαν ποσοστό μέχρι το 1993 θα είχε μειωθεί το χρέος. Αντίθετα αυξήθηκε.