Thursday 4 November 2010

Κομματικές ή τοπικές εκλογές;

Κάθε φορά που έχουμε τοπικές εκλογές υπάρχει μια διαμάχη για το αν οι εκλογές έχουν κομματικό ή τοπικό χαρακτήρα. Αυτές οι εκλογές είναι πολύ διαφορετικές από τις άλλες. Αυτές οι εκλογές έχουν ΚΑΙ κομματικό ΚΑΙ τοπικό χαρακτήρα.

Κι αυτό γιατί καλούμαστε να ψηφίσουμε για 2 πολύ διαφορετικά επίπεδα αυτοδιοίκησης. Μέχρι τώρα οι δημοτικές/νομαρχιακές εκλογές ήταν καθαρά τοπικές. Όταν ζεις στα όρια ενός δήμου ή ενός νομού, λίγο πολύ μπορείς να γνωρίζεις τα πρόσωπα που πολιτεύονται και να ψηφίσεις αυτόν που πραγματικά εμπιστεύεσαι και συμπαθείς.

Τώρα, όμως, καλούμαστε να ψηφίσουμε εκπροσώπους σε επίπεδο περιφέρειας. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις τα πρόσωπα που πολιτεύονται σε επίπεδο περιφέρειας. Δεν ψηφίζεις πια τοπικά. Άρα αναγκάζεσαι να εμπιστευτείς τα πρόσωπα που επέλεξε το κόμμα σου. Αυτή την έννοια άλλωστε έχουν τα κόμματα. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχουν. Μια οργάνωση πολιτών με συγκεκριμένες αρχές που να σου εμπνέει εμπιστοσύνη.

Επομένως, σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουμε και με τοπικά και με πολιτικά κριτήρια. Με τοπικά και προσωπικά κριτήρια στο Δήμο, με κομματικά και πολιτικά κριτήρια στις Περιφέρειες.

Δυστυχώς εν μέσω της δίνης της οικονομική κρίσεως, πάμε σε εκλογές για περιφέρειες χωρίς να έχουμε συζητήσει αρκετά και εμπεδώσει πόσο σημαντική αλλαγή είναι ο Καλλικράτης. Πέραν του ότι εξοικονομούμε 30% "καρεκλών" (φανταστείτε πόσες "καρέκλες" είχαμε πριν κι από τον Καποδίστρια!) και δημοτικών υπηρεσιών/εταιριών, οι νέες περιφέρειες (αλλά ακόμα και οι δήμοι) αποκτούν ισχυρές αρμόδιότητες (που φεύγουν από την κυβέρνηση) ικανές να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας. Πρόκειται για ένα μοντέλο ευρωπαϊκού τύπου διακυβέρνησης που στην Ολλανδία ισχύει εδώ και χρόνια. Κι έχω γράψει ήδη στο παρελθόν για το πόσο με εντυπωσίασαν οι αρμοδιότητες των δήμων εδώ στην Ολλανδία (είναι σχεδόν τοπικές κυβερνήσεις που παρέχουν τα πάντα από βοήθεια με τη δουλειά, τα παιδιά, τα προσωπικά προβλήματα, μέχρι επιδόματα και σπίτια).

Στην Ελλάδα, όμως, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πρωταθλητές διαφθοράς. Ο Έλληνας δεν την έχει εμπεδώσει την τοπική αυτοδιοίκηση ακόμα (είναι σχετικά νέα στην Ελλάδα άλλωστε, παιδί του ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε πίστεψε σε αυτήν η ΝΔ), πηγαίνει στην κάλπη με ελαφριά διάθεση και δεν παρακολουθεί το τι κάνει ο Δήμαρχος που ψήφισε, πέραν του αν υπάρχουν λακούβες και τα σκουπίδια συλλέγονται κανονικά. Και εν τω μεταξύ ο Δήμαρχός του και το επιτελείο του το γλεντάνε σε έναν χορό εκατομμυρίων ευρώ εις υγείαν του κορόιδου.

Γνωρίζω Δήμο για παράδειγμα (και φαντάζομαι είναι γενικευμένη πρακτική των Δήμων σε όλη την Ελλάδα) όπου συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρία χτυπάει όλες τις δημοπρασίες του Δήμου με τρελές εκπτώσεις τις οποίες οι άλλες (φιλότιμες) εταιρίες αδυνατούν να ανταγωνιστούν. Φυσικά με τα λεφτά που χρεώνει η εν λόγω εταιρία τον Δήμο είναι αδύνατο να γίνει το έργο στην ποιότητα και τις προδιαγραφές που το είχε παραγγείλει ο Δήμος. Αλλά η κατασκευαστική λαδώνει τον Δήμαρχο, το επιτελείο του και προπαντώς τον μηχανικό του Δήμου που ελέγχει το έργο και το εγκρίνει για παραλαβή.

Όποια τίμια εταιρία τολμήσει να παραπονεθεί για αυτό το "σύστημα" θα μπει στην μαύρη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων και δε θα ξαναδεί έργο ποτέ :)

Κι αυτό το σύστημα το εκτρέφουμε εμείς με τις ψήφους μας. Αυτό εννοεί ο Πάγκαλος όταν λέει ότι τα λεφτά τα φάγαμε όλοι μαζί. Γι' αυτό, λοιπόν, Έλληνα, ξύπνα και σκέψου καλά ποιον ψηφίζεις και προσπάθησε να προωθήσεις τίμιους ανθρώπους που έχουν αξίες στη ζωή τους.

Θέλω να πιστεύω ότι μας έχει απομείνει μια χούφτα από δαύτους. Βρες τους. Μια φορά στα τέσσερα χρόνια είναι. Μπες στον κόπο!

No comments: