Thursday 3 March 2011

Eurovision: Πως μπορείς να καταστρέψεις ένα τραγούδι.

Είδα τον τελικό επιλογής του ελληνικού τραγουδιού για την Eurovision και παρατήρησα πολλές διαφορές με την παρουσίαση των τραγουδιών 1-2 βδομάδες πριν.

Είναι εκπληκτικό πόσο κακή δουλειά έκαναν όλοι τους μαζί: σκηνοθέτης, χορογράφος, ενδυματολόγος. Ειδικά το τραγούδι που νίκησε κόντεψαν να το θάψουν. Πραγματικά πιστεύω ότι νίκησε λόγω του ότι ο κόσμος είχε την προηγούμενη εικόνα για το τραγούδι και όχι την εικόνα που παρουσίασε εκείνη τη βραδιά, γιατί πολύ απλά ήταν άθλια και το The time is now και το I don't wanna dance ήταν κλάσεις ανώτερα.

Αλλά ας μιλήσουμε συγκεκριμένα. Όπως βλέπεις καμιά φορά τις φωτογραφίες Πριν και Μετά έτσι ας δούμε τα βίντεο Πριν και Μετά

ΠΡΙΝ:
(double-click για full screen)

ΜΕΤΑ:
(το βίντεο της τελικής παρουσίασης δεν υπάρχει πια στο δίκτυο - τόσο κακό ήταν! - οπότε παραθέτω το βίντεο στον διαγωνισμό όπου είχαν κάνει ήδη πολλές διορθώσεις)


(double-click για full screen)

Για τον Λούκα Γιώρκα:
1) Τα καινούρια ρούχα τον κάνουν να δείχνει σαν ψιλολέλεκας. Τα πόδια του μοιάζουν με πόδια πελεκάνου. Γενικά χάλια. Τα ρούχα του πρώτου βίντεο, ναι μεν ήταν απλά, αλλά έκρυβαν το πόσο ψηλός και κοκαλιάρης είναι.

2) Η κάμερα που τον έπαιρνε στο πρώτο βίντεο από χαμηλά τον έκανε να δείχνει θεαματικό και ισχυρό όταν τραγουδούσε. Αντίστοιχο ενός ζεϊμπέκη και των στίχων που τραγουδάει. Αυτό το πλεονέκτημα χάθηκε στο νέο βίντεο.

3) Του στήσανε το μικρόφωνο μπροστά στη μούρη του ενώ πριν το κρατούσε στο χέρι. Φάνηκε πάρα πολύ ότι δεν είναι άνετος με αυτό και φάλτσαρε. Όταν στο τέλος αρπάζει το μικρόφωνο στο χέρι και πετάει κάτω το σταντ φαίνεται η διαφορά στη φωνή του και στην κίνησή του. Το τραγούδι απογειώνεται.

4) Στο πρώτο βίντεο έχει ένα σταθερό στήσιμο ποδιών χωρίς να τα κουνάει καθόλου. Όταν δεν τραγουδάει ρίχνει το κεφάλι και τα χέρια κάτω ανενεργός, όταν τραγουδάει κουνάει μόνο το πάνω μέρος του σώματός του. Αυτό το στήσιμο σε συνδιασμό με το γεγονός ότι οι λήψεις παίρνονταν από χαμηλά και με τον φωτισμό (το πρόσωπό του δε φαινόταν όταν δεν τραγουδούσε) ήταν πολύ πετυχημένο. Στο καινούριο βίντεο έχει ένα βλακώδες στήσιμο με το ένα πόδι μπροστά που να μην χαρακτηρίσω σαν τι φαίνεται...

Ο ράππερ:
1) Στο πρώτο βίντεο ο ράπερ τραγουδάει γύρω από τον τραγουδιστή (ο οποίος είναι ακίνητος και σκοτεινός) και απομακρύνεται όταν δεν τραγουδάει, αφού "του δώσει την μπάλα" με κάποιο τρόπο. Στο νέο βίντεο δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ των δύο τραγουδιστών. Απλά έβαλαν τον ράπερ να συντραγουδάει την πρώτη γραμμή του ελληνικού ρεφρέν (που είναι και άχρηστο).

2) (Συνδεδεμένο με το προηγούμενο) έβαλαν τον ράπερ να τραγουδάει πάνω σε ένα τραπέζι. Ο άνθρωπος προφανώς φοβόταν ότι θα πέσει, γιατί ο χορός του έγινε πολύ άθλιος. Στο πρώτο βίντεο χόρευε μια χαρά γύρω από τον τραγουδιστή. Τώρα χόρευε τόσο άχαρα. Μου θύμισε την Σκοπιανή τραγουδίστρια μερικά χρόνια πριν στη Eurovision της Αθήνας που δε μπορούσε να συγχρονίσει τα πόδια της (http://www.youtube.com/watch?v=ZIlocMWDvgQ) (update: το διορθώσανε αυτό. Λες να διαβάζουν το μπλογκ μου; :P )

3) Καλοί οι έξτρα χορευτές που έβαλαν γύρω του, αλλά δε χρειάζεται να τους δείχνει ο σκηνοθέτης όλη την ώρα! Έχουν τέτοια στην Ευρώπη.


Μοναδικά θετικά σημεία της νέας έκδοσης το ότι χόρεψε ο Γιώρκας ζεϊμπέκικο (ο θεός να το κάνει) σε αντίθεση με το πρώτο βίντεο όπου watch my dance μας έλεγε και dance δε βλέπαμε. Και τα αγγλικά του ράπερ σα να βελτιώθηκαν (έλεος, καθηγητής μουσικής στην Αγγλία και η προφορά του στα αγγλικά ήταν βαστουνόβλαχη ελληνική προφορά αγγλικών;!)

Στη σούμα:

Αν θέλετε μια θέση στην πρώτη πεντάδα, γυρίστε στην αρχική χορογραφία, σκηνοθεσία (και κατά προτίμηση και ρούχα), αλλιώς θα πατώσουμε!

2 comments:

Georgios said...

Και τα δύο άλλα τραγούδια του τελικού που μάλλον άξιζαν περισσότερο:

http://www.youtube.com/embed/AiA9kSMfQfo
(κοιτάξτε κοστούμια οι χορευτές, πλάκα μας κάνουν;!)

http://www.youtube.com/watch?v=n2dahZRrFnI
(sorry, το βίντεο είναι από την παρουσίαση των τραγουδιών, δε μπόρεσα να βρω το βίντεο του τελικού)

My little Prince ♕ Nikolas said...

δεν μπορώ να καταλάβω τι το καταπληκτικό μπορεί να έχει πια η EUROVISION έτσι όπως έχει καταντήσει