Friday, 1 August 2014

Αργεντινή ή Ελλάδα; Ποιο είναι το πραγματικό success story;Το ΜΕΓΚΑΛΟ κανάλι και γενικά τα Ευρωπαϊκά και Βορειοαμερικανικά ΜΜΕ βάλθηκαν να μας πείσουν ότι η Αργεντινή έπαθε ένα μεγάλο κακό και σας τα λέγαμα εμείς και ορίστε τι θα πάθετε άμα σκίσετε το μνημόνιο ή ψηφίσετε Τσίπρα και άλλα αστεία. Αλήθεια τι θα πάθουμε; Ας δούμε ακριβώς αυτό, πώς θα μας επηρέαζε ΕΜΑΣ ο δρόμος που διάλεξε η Αργεντινή (ή η Ισλανδία); Η Αργεντινή αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να πληρώσει τους κερδοσκόπους που αγόρασαν παλιά ομόλογά της στο 20% της αξίας τους από τους αρχικούς τους κατόχους, αλλά απαίτησαν από την Αργεντινή το 100% της αξίας. Και αυτό σίγουρα δε θα έκανε χαρούμενους αυτούς τους κερδοσκόπους (τους οποίους σύμφωνα με το ΜΕΓΚΑΛΟ κανάλι εμείς πρέπει να τους πληρώνουμε - όπως και κάναμε άλλωστε με ποσά πολλαπλάσια από αυτά της Αργεντινής), αλλά έκανε κακό στην οικονομία της χώρας;

Διαβάστε πρώτα αυτήν την άποψη για να καταλάβετε τι εννοώ, αλλά εγώ θέλω να δείξω και μερικές γραφικές παραστάσεις που κάνουν προφανές το γελοίον του ισχυρισμού ότι στην Αργεντινή ο κόσμος ζει μια κόλαση. Διότι εγώ δεν πιστεύω σε παραμυθάδες και παπαγαλάκια, αλλά στα νούμερα. Και οι αριθμοί, λέγεται συχνά, είναι αμείλικτοι και δεν επιβεβαιώνουν τα παπαγαλάκια!

Κατ' αρχήν, ακούω ότι "οι ρυθμοί ανάπτυξης της Αργεντινής είναι χαμηλότεροι κι από της Κίνας". Για να δούμε τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης μας...


και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της δικής τους "κρίσης":


Μέσα στην κρίση τους(!) είχαν ρυθμούς ανάπτυξης(5-10%) που δεν έχει δει ποτέ η Ελλάδα! Και σίγουρα δεν είναι ρυθμοί ανάπτυξης με δανεικά όπως ήταν οι δικοί μας έως και το 2009, διότι κανείς δε δανείζει στην Αργεντινή εδώ και 15 χρόνια!

Εμείς λέει όμως λέει διαλέξαμε τον δύσκολο και επίπονο δρόμο προς τη λύση, αλλά είναι ο δρόμος της αρετής. Ας δεχτούμε ότι είναι ο δρόμος της αρετής (που δεν είναι), αλλά είναι ο δρόμος προς τη λύση; Μειώθηκε το χρέος μας; Για να δούμε το ελληνικό δημόσιο χρέος πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης μας:
και την πορεία του χρέους της Αργεντινής:


Το δικό μας χρέος λοιπόν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) αυξήθηκε και συνεχίζει να αυξάνεται! Ενώ το χρέος της Αργεντινής μειώθηκε! Σε ποσοστά κάτω του 50% που θα ζήλευε ακόμα και η Ολλανδία αυτήν την περίοδο!

Ένα μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι είναι το εμπορικό ισοζύγιό μας. Εισάγουμε περισσότερα απ' ό,τι εξάγουμε. Βοήθησε όλη αυτή η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμώζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η τρόικα όλα αυτά τα χρόνια; Για να δούμε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας:Φαίνεται να υπάρχει μια μικρή βελτίωση, αλλά παραμένει αρνητικό! Ενώ η Αργεντινή θριαμβεύει και εδώ από τη στιγμή που έδιωξε το ΔΝΤ:


 Εντάξει, η κυβέρνηση της Αργεντινής τακτοποίησε τα οικονομικά της. Αλλά μήπως εις βάρος του κόσμου; Μήπως πεινάει ο κόσμος; Για να δούμε τι έγινε με την ανεργία:Η ανεργία στην Αργεντινή μειώθηκε! Ενώ στην Ελλάδα καταντήσαμε 1 στους 3 να μην έχει δουλειά πια:Κι εδώ θα πει ένας προβοκάτορας ότι η Αργεντινή έχει πληθωρισμό και ότι όλα ακριβαίνουν μέσα στη χώρα και ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει. Το πρώτο είναι αληθές, η Αργεντινή έχει υψηλό πληθωρισμό γύρω στο 10%


 
Όχι ότι ο δικός μας είναι να τον ζηλεύεις:Χτυπήσαμε κι εμείς κάτι πεντάρια και εξάρια εν μέσω κρίσης (πράγμα "αξιοθαύμαστο" για μια κυβέρνηση που εκτελεί εσωτερική υποτίμηση) και τώρα καταφέραμε να έχουμε αποπληθωρισμό! Τον γνωστό εχθρό της ανάπτυξης!

Αλλά είναι το δεύτερο σκέλος του ισχυρισμού αληθές; Δηλαδή ότι ο κόσμος στην Αργεντινή δεν έχει λεφτά να αγοράσει; 

Για να δούμε την πορεία της αγοραστικής δύναμης των Αργεντινών:Και για να δούμε και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης:Κι αν αυτό είναι πολύ θεωρητικό, ας δούμε την κατανάλωση στην Αργεντινή:και την κατανάλωση των Ελλήνων πάλι πριν και κατά την κρίση:Όπως βλέπετε στην Αργεντινή "λεφτά υπάρχουν". Ο κόσμος συνεχίζει να ξοδεύει, άρα δεν πεινάει. Μπορεί λοιπόν οι τιμές να αυξάνονται, αλλά αυξάνονται και οι μισθοί όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα, άρα ο κόσμος έχει λεφτά να αγοράσει:


Δεν έχω αντίστοιχο γράφημα για τους μισθούς στην Ελλάδα, αλλά το παρακάτω γράφημα που δείχνει την πορεία του κατώτατου μισθού σε συνδιασμό του ότι 1 στους 3 Έλληνες πλέον έχει μηδενικό εισόδημα καθώς είναι άνεργος μας δίνει μια εικόνα για το τι παίζει στην Ελλάδα και γιατί μετά το 2010 η κατανάλωση χτύπησε πάτο.


Από τα παραπάνω, λοιπόν, για πρώτη φορά θα συμφωνήσω με τον κ. Τσίπρα: ΜΑΚΑΡΙ να ήμασταν Αργεντινή!

Όσο για τους Αργεντίνους, χαρακτηριστικό είναι ότι το ΜΕΓΚΑΛΟ κανάλι δεν βρήκε ούτε μία εικόνα να δείξει από διαμαρτυρία τους ενάντια σε αυτή την "νέα χρεοκοπία". Το μόνο που μπόρεσαν να δείξουν είναι μια διαδήλωση συμπαράστασης του κόσμου στην κυβέρνηση και στην Πρόεδρο της Αργεντινής. Στην Αθήνα το εντελώς αντίστροφο. Δε θα βρεις ούτε μία διαδήλωση συμπαράστασης στην κυβέρνηση και αντιθέτως είδαμε πολλές διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο κόσμος που πεινάει φαίνεται λοιπόν.

Δε λέω ότι εμείς θα τα είχαμε καταφέρει όπως οι Αργεντίνοι. Διότι το μόνο που παράγουμε εμείς είναι φραπεδούμπες και πιτόγυρα. Αλλά μη μας βγάζουν και την Αργεντινή αγουρίδες· πάει πολύ!


No comments: